Spinder Golfschoftboom

Ruimte nodigt uit tot rusten

“De ruimte die de golfschoftboom biedt nodigt uit om te gaan liggen en rusten. Deze investering had ik bij wijze van spreken 10 jaar eerder moeten doen.” Met een groeiende veestapel in een bestaande stal uit de jaren ’80 zag melkveehouder Reitsma de nodige verbeterpunten op het gebied van koecomfort. De oude ligboxen waren nog in goede staat maar de ruimte in de bestaande ligboxen was niet meer passend bij de grootte van zijn koeien; zeker niet voor de oudere koeien. De stal werd in delen gerenoveerd, waarbij de bestaande ligboxen werden hergebruikt en voorzien van een golfschoftboom.

Melkveehouder Reitsma in zijn gerenoveerde stal

Een golfschoftboom vergroot de schofthoogte tot wel 30 centimeter

Verouderde ligboxen kunnen door het vervangen van de rechte schoftboom worden vergroot. Een golfschoftboom biedt tot wel 30 cm meer schofthoogte en biedt ook de mogelijkheid de diagonaal maat van de ligbox ruim af te stellen. De ideale maat is afhankelijk van de koppel. Meet dan ook altijd eerst ‘de gemiddelde koe’ en pas daar de maatvoering in de stal op aan. Voor iets oudere, grote koeien kan de diagonaalmaat zomaar 225 cm zijn. Belangrijk is dat de koe met 4 poten in de box kan staan. Met een golfschoftboom is dit zelfs bij oude boxdek-maten te realiseren. De ruime afstelling geeft de koe voldoende ruimte om gemakkelijk te gaan liggen en opstaan, en nodigt uit om te rusten.

Renovatieproject Lehe (DE); dankzij de golfschoftboom kan de koe met 4 poten in de box staan

Maximaal koecomfort en minimale arbeid

De vorm van de golfschoftboom geeft niet alleen veel ruimte aan de koe. Bijkomend voordeel is het sturende effect. Doordat de golfschoftboom de koe faciliteert in het midden van de ligplek, zal de koe automatisch rechter in de box gaan liggen. Dit zorgt er voor dat de koe de boxen minder vervuilt; haar uier is schoner, de infectiedruk lager, en het kost minder tijd en strooisel om de boxen schoon te houden.

Sturend effect: de koeien liggen recht in de box dankzij de golfschoftboom

Op iedere box is een golfschoftboom te monteren

Een golfschoftboom is op iedere box te monteren, ongeacht de leeftijd of het type box. De golfschoftboom wordt verder naar achteren gemonteerd dan de gewone rechte schoftboom. Door deze constructie wordt de gehele rij ligboxen sterker en stabieler, en gaan de ligboxbeugels langer mee.

Golfschoftbomen zijn leverbaar in diverse maten corresponderend met de gangbare boxbreedtes, en zijn eventueel ook in verschillende maten te combineren.

 

Wil je meer tips over renoveren?

Download hier ons Renovatie E-boek