Een flexibele fitbox geeft ruimte

Met Fitbox meer ruimte voor de koe

14 juli 2022

Het belang van rusten voor de melkproductie en de gezondheid van de koe is bij iedere melkveehouder bekend. Lig-uren vertalen zich in verbeterde bloedsomloop in het uier, effectiever herkauwen, een betere klauwgezondheid, vermindering van stress en uiteindelijk meer liters melk in de tank. Bij renovatie van een bestaande stal wordt vaak gekeken naar het comfort van de boxbedekking en de afstelling van de ligbox. De ruimte in de bestaande stal is echter veelal beperkt; hoe verbeter je dan het ligcomfort zonder ligplekken op te offeren?


Een flexibele ligbox geeft ruimte

Flexibele ligboxen geven over het algemeen net iets meer ruimte. Als de koe bij het gaan liggen of opstaan de box beroert, veert de box iets mee. Met name de oudere koeien ervaren hiervan de voordelen; ze zullen zich gemakkelijker door hun benen laten zakken om te gaan liggen. De grotere koeien kunnen dankzij de flexibele box ook net wat meer ruimte nemen. Dit betekent niet dat de koeien niet door de flexibele ligbox worden gestuurd. Een goede flexibele ligbox veert iets mee, maar duwt ook voorzichtig terug. Het meebewegen van de box wordt door de koeien niet als storend ervaren.


De Spinder Fitbox past altijd

De nieuwe flexibele ligbox van Spinder, de Fitbox bestaat uit een massieve glasfiber staaf met een stalen verbindingsdeel en stalen klemmen. De Fitbox is hiermee sterk en tegelijkertijd flexibel. Dankzij het massieve glasfiber is de Fitbox slechts 3 cm dik; net zo robuust als een stalen ligbox maar de helft smaller. Dit betekent dat bij renovatie, zonder ligplekken op te offeren, meer ruimte voor de koe per ligplek kan worden gecreëerd.


Met een gelijke ligboxbreedte 3 cm meer ruimte voor de koe

In een oude stal met een ligboxbreedte van 110 cm blijft effectief, met een stalen box, ongeveer 104 cm ruimte voor de koe over. Met het smalle profiel van de Fitbox krijgt de koe 3 cm ruimte cadeau: een ligplek van 110 cm biedt 107 cm ruimte aan de koe. Meer ruimte voor de koe dus, zonder ligplekken op te offeren. De Fitbox is bij uitstek geschikt voor renovatie en kan, net als elke andere ligbox, uitgevoerd worden met een golfschoftboom en een knieboom.

Wilt u meer informatie over de Fitbox? We hebben een informatiepakket samengesteld of breng een bezoek aan onze showroom of voorbeeldstal.

Vraag een informatiepakket aan