Spinder waterbeddenactie voor melkvee

Maatschap Groot Wassink uit Zelhem winnaar waterbeddenactie

25 oktober 2020

Het is inmiddels alweer een half jaar geleden dat Mts. Groot Wassink uit Zelhem de tweede serie waterbedden heeft gemonteerd; ditmaal in de melkveestal. Ze kochten de waterbedden van Spinder dealer Wensink uit Ruurlo en kwamen op de beurs Agriflanders, in januari van dit jaar, als winnaars uit de bus bij de waterbeddenactie. De korting van 20 € per waterbed was een mooie meevaller. 

Met een waterbed koop je 100% levensduur; van de eerste tot en met de laatste dag is het ligcomfort even hoog.

Maatschap Groot Wassink is winnaar Spinder waterbedactie

De ervaringen met waterbedden bij de droge koeien waren positief en dus werd er besloten ook in waterbedden voor de melkveestal te investeren. De matrassen die in de stal lagen gingen minder lang mee als gehoopt. “Na verloop van jaren ontstonden er in het matras toch enkele kuilen waardoor het lastig was de matten goed schoon te houden. Eventueel uitgelegen melk bleef gemakkelijk liggen en het bed werd voor de koeien toch ook minder comfortabel.”

Door de bolle vorm van de waterbedden loopt het vocht er gemakkelijk af. Zand of diepstrooisel in de boxen werd vanwege arbeid en kosten niet gekozen. “Met zand of diepstrooisel is het koecomfort hoog maar zo ook het onderhoud, in uren en in kosten. In zand ontstaan bijvoorbeeld ‘duinen’ die je dagelijks vlak moet trekken. Met waterbedden koop je 100% levensduur; van de eerste tot en met de laatste dag is het ligcomfort even hoog. Het schoonmaken van de waterbedden is ongeveer gelijk als met de matrassen, weinig werk.”

De koeien waren snel gewend aan de waterbedden. In de groep met droge koeien waren ze dit comfort immers al gewoon. Binnenkort worden ook de laatste boxen met matrassen omgebouwd naar waterbedden. Zo kunnen alle koeien van Mts. Groot Wassink genieten van het waterbed.

Lees ook het artikel over de jonge Deen Gert Trøst Hansen, die nadat hij voor waterbedden had gekozen, de melkproductie met 4 kg per koe per dag toe zag nemen: Waterbedden hebben de melkproductie verhoogd.


De voordelen van waterbedden voor koeien

  • Comfortabel voor koe én boer
  • Hygiënisch: eenvoudig schoon te houden
  • Arbeidsgemak: weinig strooisel nodig
  • Lage onderhoudskosten