Dezelfde afmetingen, maar toch meer ruimte voor de koe

24 oktober 2023

Bron: Melkveebedrijf, oktober 2023 

Tekst: Gerben Hofman, Foto's: Moduulbouw, Martin de Vries, Gerben Hofman

Sinds 2009 is de flexibele ligboxafscheiding in opmars in de Nederlandse melkveehouderij. Inmiddels bieden verschillende fabrikanten een divers scala aan flexibele ligboxafscheidingen. De ligboxafscheidingen variëren in vorm, afmetingen en mate van flexibiliteit. Tim Looman bracht afgelopen voorjaar als student aan Aeres Hogeschool de meest voorkomende ligboxafscheidingen op de Nederlandse markt in kaart. Hij deed dat in het kader van de minor Veehouderijtechniek. Een van de flexibele ligboxen die hij onderzocht was de Spinder Fitbox

Het hele artikel lezen? Klik hier

Maatschap Elshof, Oldetrijne (Friesland) “Dezelfde afmetingen, maar toch meer ruimte voor de koe” 

De ligboxenstal van de maatschap Elshof uit Oldetrijne werd afgelopen zomer voorzien van Spinder Fitboxen. “In een groot deel van de stal stamden de boxafscheidingen uit de jaren 90. Deze zaten nog op de oude maten met een tussenafstand van 1,10 meter. We wilden de koeien graag meer ruimte geven, maar tegelijkertijd de ruimte in de stal optimaal benutten. We willen doorgroeien naar 300 koeien en onze stal had daar de capaciteit voor. Als we de ruimte tussen de boxafscheidingen groter zouden maken, zouden we capaciteit inleveren. De uitdaging was daarom de afstand tussen de boxafscheidingen op 1,10 meter te houden en toch het koecomfort te verbeteren”, vertelt Henry Elshof. 

Henry Elshof en zijn vader Henk testten al eens Easyfix-boxafscheidingen. Nadeel hiervan is volgens de melkveehouders onder andere dat deze minder geschikt zijn voor diepstrooisel, iets waar ze vanwege goede ervaringen graag mee door wilden. Op de RMV in Hardenberg maakte de familie Elshof kennis met de Fitbox van Spinder. “Dit leek in ons geval de  beste oplossing”, vertelt Elshof. “De boxafscheiding is flexibel, maar stuurt wel. Belangrijk was ook dat de afscheiding is gemaakt van relatief dunne staven. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de koe. “Zo kunnen we binnen de bestaande ruimte de koe toch meer ruimte geven. 

De melkveehouders hebben goede ervaringen met diepstrooiselboxen en willen hier graag mee doorgaan. “Daar is deze boxafscheiding heel geschikt voor. We gebruiken nu een tijdje een vlas-kalkmengsel, maar de bedoeling is weer over te gaan op gescheiden mest. Doordat er voldoende ruimte tussen de onderste staaf en de bodem zit, kunnen we dit straks prima mechanisch omwoelen”, verklaart Henry Elshof.

De nieuwe ligboxen bevallen goed. “We zien dat de koeien gemakkelijker gaan liggen en weer opstaan zonder dat ze iets raken. Als koeien willen staan, doen ze dit met vier poten in de box. Dat is ook weer positief voor de klauwgezondheid. 

Klik op de afbeelding voor de volledige tekst