We zijn de kleinste van de groten...

3 mei 2021

Sinds 2016 staat Jehannes Bottema aan het roer van Spinder Dairy Housing Concepts BV, waar hij CEO en medeaandeelhouder is, samen met Hubèr Timmermans (CTO). Bij Spinder is zijn belangrijkste opdracht om het bedrijf internationaal op te stoten in de vaart er volkeren. Met als resultaat dat Spinder anno 2021 circa 50 procent van zijn omzet genereert in het buitenland. De nationaal en internationaal gepokt en gemazelde nieuwe CEO van Spinder werkte daarvoor 22 jaar bij het van origine Zweedse DeLaval, wereldleider op het gebied van melkapparatuur. Een gesprek. 


Wat onderscheidt jullie stalinrichting concept?

"Wij produceren en leveren alles voor een comfortabele stalinrichting. Met de nadruk op comfortabel. Zowel voor de mens als de koe, want een comfortabele koe leeft langer en heeft dus een hogere economische waarde en als de werkomstandigheden voor de veehouder comfortabel zijn, worden ze optimaal uitgevoerd. Spinder is de kleinste van de groten en de grootste van de kleinen. We hebben een ambitieuze internationale groeiambitie. Inmiddels komt de helft van de omzet uit het buitenland. Aanvankelijk buurlanden, België, Duitsland, Scandinavië en Engeland, maar inmiddels ook Polen en we hebben nog steeds klanten uit Canada, waarmee 'een lijntje'  met Nederland bestaat.  

We hebben een gemotiveerde en flexibele organisatie, doordat het hele bedrijf als een team functioneert. Onze producten zien er niet alleen goed uit, maar zijn doorgaans ook robuuster uitgevoerd, zodat ze langer meegaan. Doordat we een relatief grote voorraad aanhouden, is de leverzekerheid en -snelheid hoog, wat op zijn beurt resulteert in een hoge klanttevredenheid." 

Welke invloed heeft Corona op jullie bedrijfsvoering gehad? 

"Wij hebben tot nu toe- en daar ben ik best trots op',  nog geen enkel geval van Corona onder ons personeel gehad. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met de nieuwe ruime behuizing, waardoor we het cordon sanitaire kunnen naleven. Maar de ambitieuze groeidoelstelling voor 2020, waarvoor wij ook nieuwe vertegenwoordigers hadden aangenomen, kon dankzij Corona de prullenbak in. Desondanks hebben we vorig jaar toch nog groei weten te realiseren. We konden minder vaak bij de klanten langs, zodat we de 'Spinder Academy'  hebben opgetuigd, waarmee we met regelmaat online webinars verzorgen, met een goede deelname en hoge waardering. 

In 2020 waren we finalist in de verkiezing 'Friese Onderneming van het jaar'. Weliswaar zijn we geen winnaar geworden, maar het behalen van de finale was een bijzondere mijlpaal."     

Bekijk het artikel in Ondernemend Friesland
CEO Spinder Dairy Housing Concepts Jehannes Bottema: ‘We zijn de kleinste van de groten en de grootste van de kleinen’