Maatschap Verduijn, Kamerik

Een zelfbouwprestatie van formaat

5 december 2022

Boer in beeld: Maatschap Verduijn, Kamerik (NL)

Een jaar lang, iedere avond en elk vrij uur, werd er door Willem Verduijn en zijn gezin gebouwd aan de nieuwe stal. Een zelfbouwprestatie van formaat. Het harde werken wordt beloond met een tevreden koppel koeien. “De koeien lopen nog geen twee weken in de nieuwe stal of de melkproductie is, na een kleine verhuis-dip, alweer stijgend. De overgang leverde eigenlijk totaal geen problemen op; vanaf moment één heerste er rust in de nieuwe stal."

De Maatschap Verduijn is al meerdere generaties een familiebedrijf. De oude stal is nog gebouwd door de vorige generatie. Willem Verduijn bouwde deze nieuwe stal - een aanbouw aan de oude stal -  voor de komende generatie, zijn kinderen. “Niet al onze kinderen hebben interesse in het boerenbedrijf, en dat is natuurlijk prima. Gelukkig hebben we wel opvolging.” Juist al de verschillende beroepskeuzes van de kinderen waren handig bij de bouw van de stal. “Iedereen kon op zijn of haar wijze een bijdrage leveren.”

De nieuwe stal (0-6-0) is aan de oude stal gebouwd en de tussenmuur is verwijderd. Deze oude stal wordt omgebouwd naar de juiste maatvoering voor het jongvee. In de nieuwe stal zijn drie Fullwood Merlin robots geïnstalleerd, en achter de robots is ruimte gemaakt voor een strohok en de droogstandsgroep. Hier zijn ook Highline voerhekken geïnstalleerd. De rest van de stal is met een voerbuis uitgerust.

Het diepstrooiselsysteem in de oude stal beviel goed en is in de nieuwe stal opnieuw gekozen. Hiervoor werd de Spinder Delta DS box geïnstalleerd, compleet met knieboom en golfschoftboom voor een optimale afstelling en sturing van de koe in de box. “De bedden worden over de komende weken geleidelijk verder gevuld”, legt Willem Verduijn uit. “Zo liggen de koeien straks in de nieuwe stal net zo comfortabel, of zeker comfortabeler, dan in de oude stal.”

De Maatschap Verduijn is bijzonder tevreden met de keuzes die ze hebben gemaakt. In de nieuwe stal werkt alles net iets gemakkelijker en lichter. De robots regelen het melken, met de Highline voerhekken kunnen ze gemakkelijk enkele of meerdere koeien vastzetten, en het koeverkeer is goed uitgedacht. Ook de Pingo drinkbakken zijn voor Verduijn onderdeel van het ‘makkelijker werken’. “De waterbak is ideaal ontworpen om goed schoon te kunnen maken. De stop trek je er gemakkelijk uit en door de grote afvoer is de waterbak in een mum van tijd leeg.” Al met al een tevreden melkveehouder met een tevreden koppel koeien.

De volgende Spinder producten zijn in de stal toegepast:

 

  • Verduijn - nieuwe stal
  • Verduijn - Delta DS boxen
  • Verduijn - Pingo drinkbak
  • Verduijn - Slider bij strohok
  • Verduijn - voerbuizen