Boer in beeld: Borkes-Busshaus - Hamminkeln (DE)

Doordacht design van stalinrichting draagt bij aan arbeidsgemak

19 november 2021

Boer in beeld: Borkes-Busshaus

“Het doordachte design van de stalinrichting draagt bij aan het arbeidsgemak”

Na het afronden van zijn agrarische opleiding is Niels Fahl, die oorspronkelijk niet van een melkveebedrijf komt, in 2019 met Bernd Borkes-Busshaus een maatschap aangegaan. Niels werkte al ruim 12 jaren voor het melkveebedrijf. Wat begon als een bijbaan voor de jonge Niels, groeide uit tot een mooie samenwerking. Met het toetreden tot de maatschap kiezen Niels en Bernd duidelijk voor de toekomst van het bedrijf.

De oude stal bood slechts ruimte aan 60 melkkoeien, en was daarmee te krap. “We hebben nog wel overwogen om de oude stal te renoveren en uit te breiden. Uiteindelijk hebben we toch besloten om nieuw te bouwen, ook met het oog op het groeien van het bedrijf. Toen we dit eenmaal besloten hadden, ging het snel”. De totale bouw heeft ongeveer 8 maanden geduurd. De lay-out van de stal is in samenwerking met Lely bepaald; er staat een prachtige 0-6-0 stal met separatieruimte en strohok achter de robots.


Kalme dieren door ruimte in de stal

In de nieuwe stal is ruimte voor 120 stuks melkvee, met nog eens ruimte voor 20 dieren in het strohok. De maatschap Borkes-Busshaus heeft op dit moment 87 stuks melkvee, en houdt in verhouding veel jongvee aan om de groei vanuit eigen opfok te kunnen faciliteren. Het vullen van de stal is geen doel op zich. “We merken dat de dieren bijzonder kalm en nieuwsgierig zijn geworden in de nieuwe stal, en geloven dat dit door het koecomfort en vooral de ruimte in de stal komt. We hebben dan ook liever 110 dieren goed aan de melk, dan de stal helemaal vol.”


Het boert veel relaxter met de nieuwe stalinrichting

Naast rust in de stal heeft de nieuwbouw vooral veel arbeidsgemak opgeleverd. “Het boert relaxter als in de oude stal”. Waar in de oude stal gemolken werd met een 2x6 visgraat melkstal, doen in de nieuwe stal 2 Lely robots het werk, en is er ruimte in de lay-out voor een derde melkrobot. Maar ook de stalinrichting draagt bij aan het arbeidsgemak. “Het is duidelijk dat Spinder bij het ontwerp van de stalinrichting ook het comfort voor de boer in het design meeneemt. Neem nu de Pingo waterbak. De bak is gemakkelijk en snel schoon te maken doordat je de vlotterkap zonder gereedschap kunt verwijderen.” De stal is verder uitgerust metComfort NG ligboxen met diepstrooisel en een knieboombuis en golfschoftboom voor de juiste afstelling, diverse Spinder koeverkeer-hekken en een Baseline voerhek. In het strohok wordt gebruik gemaakt van het Highline voerhek. “Ook hier is goed over het product nagedacht. We kunnen nu gemakkelijk individuele dieren vastzetten voor behandeling”. De Cuddle box in het strohok is nog niet veel gebruikt, omdat het afkalven tot op heden nog steeds in de oude stal plaatsvindt. Ook deze zal in de toekomst nog worden gerenoveerd om ook in de oude stal het koecomfort en het arbeidsgemak te verhogen.

De gehele stalinrichting werd door de melkveehouder zelf geïnstalleerd. Een behoorlijke klus, maar het eindresultaat mag er zijn. “Niels is nogal perfectionistisch”, grapt Bernd, “dus hij zal altijd zeggen dat het nog beter kan. Maar als we eerlijk zijn, zijn we gewoon bijzonder trots op onze nieuwe stal”.

Bedrijfskenmerken

  • 87 stuks melkvee, 8 droge koeien en 70 stuks jongvee
  • 60 hectare land, waarvan 30 hectare akkerbouw en 30 hectare gras
  • 900 kg melk met 4,5 procent vet en 3,5 procent eiwit


Spinder producten in de stal

Bekijk ook de Reportage in Elite over het inmelken in de nieuwe stal 

 

  • Borkes-Busshaus - Hamminkeln (DE)
  • Borkes-Busshaus - Hamminkeln (DE)
  • Borkes-Busshaus - Hamminkeln (DE)
  • Borkes-Busshaus - Hamminkeln (DE)