De Spinder koe staat op zijn nieuwe stek in Drachten

Verplaatsing kunstwerk sluit verhuizing Spinder DHC af

2 september 2020

Verplaatsing van in eigen beheer gemaakt kunstwerk sluit de verhuizing van Spinder Dairy Housing Concepts symbolisch af

“Dit kunstwerk is haast een statement. Het gaat over de relatie tussen mensen, over werk dat er toe doet, dat meer is dan broodwinning alleen. Dat is heel bijzonder in een tijd dat werkrelaties vaak, mede door de economische ontwikkelingen onder druk staan.” 

De lange periode van voorbereiding, bouw en verhuizing van Spinder Dairy Housing Concepts is op 1 september 2020 symbolisch afgesloten; het in eigen beheer gemaakte kunstwerk – een koe van cortenstaal – staat nu trots in de voortuin van de nieuwe locatie in Drachten.

Zomer 2018 werd de eerste paal voor het bijna 20.000 m2 grote nieuwe onderkomen van Spinder, op het industrieterrein Azeven Noord in Drachten, geslagen. Een jaar later was de bouw in zoverre klaar dat met de verhuizing kon worden begonnen. In twee weken tijd werden maar liefst 100 vrachtwagens vol goederen van Harkema naar Drachten gebracht. Na de zomervakantie 2019 werden alle leveringen vanuit de nieuwe locatie in Drachten vervoerd.

In de maanden daarna volgde een gefaseerde verhuizing van de productiemachines. “Doel van deze gefaseerde verhuizing was het beperken van de overlast voor onze klanten”, aldus directeur Jehannes Bottema. “En daarin zijn we goed geslaagd. De bedrijfsvoering heeft volgens plan door kunnen gaan”. De verhuizing van de kunstkoe markeert het einde van deze periode.

Het kunstwerk is in 2013 door het personeel aangeboden aan het bedrijf ter ere van het 40-jarig jubileum van Spinder. De koe van cortenstaal werd door het personeel ontworpen en volledig in eigen beheer uitgevoerd. Sinds zomer 2013 stond zij in de voortuin van het bedrijf in Harkema zodat directie, personeel en voorbijgangers haar konden aanschouwen.


De kunstkoe is een bijzonder geslaagd project, getuige de reactie van de stichting Keunstkrite. “Dit kunstwerk is haast een statement. Het gaat over de relatie tussen mensen, over werk dat er toe doet, dat meer is dan broodwinning alleen. Dat is heel bijzonder in een tijd dat werkrelaties vaak, mede door de economische ontwikkelingen onder druk staan.” 

Het kunstwerk staat nu trots opgesteld bij de hoofdingang aan de Zeppelinlaan te Drachten. Je kunt haar als bezoeker niet missen!

 

  • De Spinder koe wordt in Harkema uitgegraven.
  • De lucht in!
  • Daar gaat ze.
  • Op haar nieuwe stek!