Zomer 2023 is tot nu toe op zijn minst wisselvallig te noemen; zomerse warmte en koele dagen wisselen elkaar af en we hebben zelfs al een heuse zomerstorm achter de rug. Gemiddeld is de temperatuur wel 20 graden of hoger, en dat zal de komende periode zeker aanhouden. Wist u dat uw koeien vanaf 21 graden al een verhoogd risico lopen op hittestress?
Koeien reguleren hun lichaamstemperatuur door te zweten en te hijgen. Wanneer de hitte gepaard gaat met een benauwde luchtvochtigheid, kan de koe haar warmte moeilijk kwijt, wat resulteert in versnelde ademhaling. Ze drinkt meer water, maar verliest ook veel vocht door zweten, hijgen en overmatige speekselproductie.
Tijdens hittestress neemt een koe minder voer op en gebruikt ze een groot deel van haar voeding om de warmte te bestrijden. Dit kan leiden tot pensverzuring, of door verminderde weerstand zelfs leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals uierontsteking en klauwproblemen.
Een van de meest opvallende effecten van hittestress is een daling in melkproductie, vooral bij hoogproductieve koeien. Niet alleen neemt de hoeveelheid melk af, ook de vet- en eiwitgehaltes zullen lager zijn. Gemiddeld kan de melkproductie met zo'n 5% dalen.
Hoogproductieve koeien ervaren eerder hittestress dan koeien in een latere lactatiefase. Het is echter van belang om ook droogstaande koeien goed in de gaten te houden, aangezien zij zich voorbereiden op het afkalven en een nieuwe lactatie, waarvoor ze voldoende energie nodig hebben.
Koeien zullen bij hoge temperaturen meer drinken om daarmee hun lichaamstemperatuur te verlagen. Bij ernstige hittestress kan de vochtbehoefte van een productieve koe oplopen tot wel 200 liter per dag. Zorg voor schoon en fris drinkwater met een snelle aanvoer van minimaal 40 liter per minuut. Met name bij hoge temperaturen is het belangrijk om de kwaliteit van het water en de reinheid van de drinkbak goed in de gaten te houden. De GD adviseert in het draaiboek hittestress om bij warm weer de drinkwatervoorziening twee keer per dag te controleren.
De Pingo-voorraaddrinkbak is speciaal ontworpen om meerdere koeien van vers water te voorzien. Met een groot drinkoppervlak en inhoud tot wel 150 liter is deze drinkbak uitermate geschikt.De Pingo-voorraaddrinkbak komt ook tegemoet aan de behoefte aan eenvoudig onderhoud. De bodem loopt schuin af richting de uitloop - die bijna 9 cm groot is - waardoor vuil gemakkelijk wordt afgevoerd bij het legen van de waterbak. Bovendien kan de vlotterkap zonder gereedschap worden verwijderd, wat reiniging vereenvoudigt.
Om warmte af te voeren, zullen koeien langer staan, wat mogelijk klauwproblemen kan veroorzaken. De juiste boxbedekking kan de koe helpen warmte af te voeren, en daar zal ze dankbaar gebruik van maken. Een Dual waterbed ondersteunt de koe bij het afvoeren van warmte door deze aan de koele betonnen ondergrond af te staan. Hierdoor biedt het waterbed bij hoge temperaturen veel meer comfort dan welk ander ligbed dan ook.
Bij warm weer is het ook belangrijk om de ligboxen extra schoon en droog te houden vanwege bacteriële druk. Het waterbed heeft als eigenschap dat het, wanneer er geen dier op ligt of staat, altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke bolvorm. Hierdoor loopt vocht van het waterbed af. Een waterbed is daarom zonder veel extra inspanning droger en hygiënischer dan andere vormen van boxbedekking.
Naast watervoorziening zijn schaduw, isolatie en ventilatie ook belangrijke factoren. Bij extreme temperaturen kunt u zelfs overwegen om de koeien nat te maken en ventilatoren in te zetten voor koeling. Het draaiboek hittestress van de GD zet diverse maatregelen handig op een rijtje.
Bent u geïnteresseerd in de Pingo-voorraaddrinkbak, Dual waterbedden of andere maatregelen tegen hittestress? Uw Spinder-dealer staat voor u klaar om u verder te helpen.