Het is belangrijk dat koeien afkoelen in warme zomerse dagen.

Warme zomermaanden met hoge temperaturen

13 augustus 2020

Pas op voor hittestress!

Een officiële hittegolf in Nederland en grote delen van Europa is ook in 2020 een feit. De spreekwoordelijke mussen vallen op meerdere plaatsen dood van het dak van de hitte. Er staan lange files naar het strand; eenieder is op zoek naar verkoeling. In het buitengebied valt het vaak goed vol te houden. In de schaduw van een boom, met een zuchtje wind, is het goed vertoeven. Maar hoe zit het met uw koeien? Al vanaf 21 graden Celsius heeft een koe last van de warmte.

Zo herkent u een koe met hittestress

Een koe houdt haar lichaamstemperatuur op peil door te zweten en te hijgen. Als het te warm wordt, in combinatie met een benauwde hoge luchtvochtigheid, raakt de koe haar warmte niet goed kwijt en begint ze sneller te ademen. Ze zal meer water drinken maar verliest veel vocht door zweten, hijgen en overmatige speekselproductie.

Ook neemt ze minder voer op en gebruikt een groter deel van haar voeropname om de hittestress te bestrijden. Het gevaar van pensverzuring ligt op de loer. Dit gaat vanzelfsprekend ten koste van de melkproductie maar kan op termijn, door verminderde weerstand, ook tot andere gezondheidsklachten leiden, zoals uierontsteking en klauwproblemen.

Lagere melkopbrengst door hitte

Een daling van de melkgift, met name bij hoogproductieve koeien, is een van de snelst waarneembare gevolgen van hittestress. Niet alleen het aantal liters neemt af, ook de vet- en eiwitgehaltes zullen lager zijn. Gemiddeld kan de productie wel met zo’n 5% dalen.

Een hoogproductieve koe heeft eerder last van hittestress dan een dier laat in de lactatie. Toch is het belangrijk om ook de droge koeien goed in de gaten te houden. Zij bereiden zich voor op het afkalven en een nieuwe lactatie en hebben hiervoor voldoende energie nodig.

Voldoende fris drinkwater om uw dieren te beschermen

Pingo voorraad drinkbak van Spinder lest de dorst. Het is belangrijk om uw koeien af te koelen. Hiervoor zijn verschillende maatregelen te nemen:

Om haar lichaamstemperatuur te kunnen verlagen, zal de koe meer drinken. Bij ernstige hittestress kan de vochtbehoefte van een productieve koe oplopen tot wel 200 liter per dag. Zorg voor schoon en fris drinkwater met een snelle aanvoer; liefst 40 liter water per minuut. 

De Pingo voorraad drinkbak is bij uitstek geschikt om meerdere koeien van vers water te voorzien. De voorraaddrinkbak heeft een groot drinkoppervlak en is leverbaar in 3 maten met een inhoud tot wel 150 liter.

Met name bij hoge temperaturen is het belangrijk om de kwaliteit van het water en de reinheid van de drinkbak goed in de gaten te houden. De GD adviseert in het draaiboek hittestress om bij warm weer de drinkwatervoorziening twee keer per dag te controleren.

Ook hierbij komt de Pingo voorraad drinkbak u tegemoet, want het reinigen gaat gemakkelijk. De bodem loopt schuin af richting de uitloop – die bijna 9 cm. groot is - waardoor het vuil gemakkelijk mee gaat bij het legen van de waterbak. Het is vooral handig dat de vlotterkap zonder gereedschap verwijderd kan worden en dus ook gemakkelijk te reinigen is.

Dual waterbedden hebben koelend effect

Om haar warmte af te kunnen voeren zal de koe langer staan waardoor mogelijk klauwproblemen kunnen ontstaan. De juiste boxbedekking kan haar helpen met het afvoeren van de warmte en hier zal ze dankbaar gebruik van maken. Een Dual waterbed ondersteunt de koe bij het afvoeren van haar warmte door deze aan de koele betonnen ondergrond af te staan. Hierdoor is het waterbed veel aangenamer dan enig ander ligbed.

Bij warm weer is het ook belangrijk om de ligboxen extra schoon en droog te houden vanwege de bacteriedruk. Het waterbed heeft als eigenschap dat het, als er geen dier op ligt of staat, altijd weer terug komt in de oorspronkelijke bolle vorm. Door deze vorm loopt vocht van het waterbed af. Een waterbed is, zonder veel extra arbeid, dan ook droger en hygiënischer dan andere vormen van boxbedekking.

Draaiboek hittestress
Ook schaduw, isolatie en ventilatie zijn van belang. Bij extreem hoge temperaturen kunt u er zelfs aan denken de koeien kletsnat te maken en met ventilatoren te koelen. In het draaiboek hittestress van de GD worden diverse maatregelen nog eens handig op een rijtje gezet.

Bent u geïnteresseerd in de Pingo drinkbak, het Dual waterbed of andere maatregelen tegen hittestress? Uw Spinder dealer helpt u verder.

neem contact op met uw Spinder dealer