Spinder Dairy Housing Concepts - één van de drie finalisten VFO

Spinder Dairy Housing Concepts - finalist VFO 2020

22 september 2020

Interview met Jehannes Bottema, directeur Spinder Dairy Housing Concepts

Het welzijn van zowel mens als dier staat voorop

,,Stalinrichting moet je vergelijken met het kopen van een keuken. Iedere boer heeft een eigen situatie en wensen, die we klantspecifiek invullen met standaard componenten.” Jehannes Bottema, directeur van Spinder Dairy Housing Concepts, weet hoe een veehouder denkt. Datzelfde geldt voor zijn medewerkers. "Ieder heeft hier een link met de boerderij. Dat geeft verbinding, met elkaar en ook met de klant.”

Directeur Jehannes Bottema
Waardering voor elkaar

Drinkbakken, voerhekken, kalverboxen, koeborstels, afscheidingshekken, mestmixers, boxbedekking en zelfs waterbedden voor koeien: het is slechts een greep uit het productenaanbod van Spinder Dairy Housing Concepts. Stalinrichtingsproducten die in huis ontworpen en geproduceerd worden, in het spiksplinternieuwe bedrijfspand in Drachten. Jehannes Bottema, sinds 2016 directeur van het bedrijf, is zelf boerenzoon. Hij weet dus hoe het reilt en zeilt op een boerenbedrijf en wat een boer nodig heeft. “Dat maakt je tot een volwaardig gesprekspartner voor een veehouder. Maar eigenlijk heeft iedereen hier wel iets met de boerderij.” Hoewel Spinder geen familiebedrijf meer is, heeft het bedrijf nog allerlei vergelijkbare eigenschappen. "Zorg je goed voor je bedrijf, dan zorg je goed voor je mensen", is Bottema’s motto. "Medewerkers kunnen mij gewoon met ‘Jehannes’ aanspreken en dat wordt zeer gewaardeerd. Ik vind het een mooie manier van omgaan met elkaar en ik denk dat onze klanten dat ook merken en waarderen.” 

Koecomfort en aandacht

Slimme en innovatieve oplossingen

Die klanten bevinden zich in meer dan twintig landen, ook buiten Europa, want Spinder maakt stalinrichtingen voor melkveehouders wereldwijd. 'Degelijke kwaliteit en slimme oplossingen voor de dagelijkse bezigheden van de koe’, dat is wat je als klant mag verwachten. Met evenveel aandacht voor koe-comfort als comfort voor de boer. Een treffend en innovatief voorbeeld daarvan is de Cuddlebox. Bottema: "Het is een slim hulpmiddel dat bij het kalven van een koe optimale omstandigheden biedt voor de veehouder, de koe en het kalf." Dit prijswinnende product ontwikkelde Spinder samen met Vetvice, een team van dierenartsen. "Door deze samenwerking is er nog meer oog voor dierenwelzijn want een boer wil natuurlijk dat zijn dieren gezond zijn, zodat ze meer melk geven. Maar naast efficiënt werken is het net zo belangrijk dat er met plezier gewerkt wordt. En daar draagt een goed doordacht stalconcept aan bij.”

Er samen het beste van maken

Ondanks de coronacrisis staat Spinder er gezond voor, al had Bottema het wel iets anders in het hoofd. "Het groeiscenario dat ik voor 2020 had opgesteld, heb ik moeten aanpassen. Dit betekende jammer genoeg ook dat we een aantal tijdelijke contracten niet hebben kunnen verlengen. Toch heeft de omzet zich uiteindelijk goed ontwikkeld. Vanaf juli staan we weer op het niveau van 2019 rond dezelfde tijd.” Dat Spinder net verhuisd was naar het compleet nieuwe, veel ruimere pand op het Drachtster industrieterrein Azeven Noord, bleek ‘een geluk bij een ongeluk’. Hierdoor is er voldoende ruimte voor alle medewerkers om corona-proof te werken. "Als gebaar in deze bijzondere tijd, hebben we de afgelopen maanden de vrijdamiddaglunch voor onze mensen betaald. Op gepaste afstand van elkaar, maar wel samen.” Vernieuwend en verrassend noemt hij het verkopen van producten via videobellen. "Dat was voorheen ondenkbaar. Klanten willen een product vast kunnen pakken. Gelukkig snapten ze dat het even anders moest. We hebben er echt samen het beste van gemaakt.”

Gedurfde keuzes

"De sector waarin wij werkzaam zijn is erg boeiend, maar ook een die de afgelopen jaren veel dieptepunten heeft gekend. Desondanks namen wij de stap het bedrijf dynamischer te maken en ons meer te richten op export. We kozen bewust voor investeren, zelfs in coronatijd.” Bottema legt het waarom van deze gedurfde keuze uit: "Een groot deel van het staal dat wij gebruiken, komt uit Italië. We hebben onze voorraad grondstoffen verhoogd om goed door te kunnen produceren, waardoor we in staat waren de klant vlot te beleveren.” Dit soort keuzes kenmerkt Spinder, waar graag en op geheel ‘eigensinniche en Fryske’ wijze wordt meegedacht met de klant. "We willen top of mind zijn. Inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals die op het gebied van duurzaamheid. Niet voor niets heeft het Spinderlogo de kleur groen en is ons credo ‘it mei wol wat griener’. Zo is ons nieuwe pand geheel duurzaam gebouwd en maken we stalinrichting die lang meegaat. Op een respectvolle en goede manier omgaan met het welzijn van mens en dier, staat daarbij altijd voorop.”


Interview in LC 18-09-2020