Een jongvee voerhek kopen

Bij de aanschaf van een jongvee voerhek voor renovatie of nieuwbouw zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden. Immers hoe beter de voorbereiding, hoe beter het resultaat zal zijn. Hieronder vindt u een aantal belangrijke aandachtspunten.

Verschillende types jongvee voerhekken

Spinder heeft verschillende soorten voerhekken beschikbaar voor jongvee:

  • Diagonaal voerhek
  • Palisade voerhek
  • Zweeds voerhek (zelfsluitend)
  • Baseline zelfsluitend voerhek


Ieder voerhek heeft zijn eigen kenmerken en voordelen in gebruik. Belangrijk is dat u, welk type jongvee voerhek dat u ook kiest, afstemt op de leeftijd, en dus de maat, van het jongvee. De hoogte van het voerhek, maar ook de vreetplaatsbreedte, zijn hier belangrijke variabelen. Als het kopgat van een voerhek te groot is voor de leeftijd van uw jongvee, kan het voor de dieren mogelijk zijn om door het voerhek heen te lopen. Een te groot kopgat kan er ook voor zorgen dat de zelfsluitende functie van het voerhek verloren gaat; de dieren kunnen dan hun kop uit het voerhek terugtrekken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling.
  • Diagonaal voerhek voor jongvee

Een diagonaal voerhek is simpel en functioneel, en biedt als voordeel dat de schuine stand het opgooien van voer voorkomt.

  • Palisade voerhek voor jongvee

De vorm van een palisade voerhek heeft een aantal belangrijke pluspunten ten opzichte van een diagonaal voerhek of een eenvoudig buizenvoerhek. De kalveren leren al jong hun kop van boven in het voerhek te steken en ervaren, ook bij onthoorning, het comfort van een groot kopgat. Ieder kalf heeft zijn eigen plaats, en door de grote vreetplaatsbreedte - ten opzichte van een diagoneel voerhek - is er minder verdringing en dus rust tijdens het vreten.Het hek is verkrijgbaar vanaf de jongste leeftijdsgroep.  

  • Zweeds voerhek voor jongvee

Een Zweeds voerhek is van boven open en wordt over het algemeen gebruikt voor koeien met hoorns of rassen met een brede hals. De dieren steken hun kop zonder beperking of begrenzing van boven in het voerhek. Het Zweeds voerhek is een zelfsluitend voerhek, waarbij de dieren zichzelf vast zetten tijdens het vreten. 

  • Baseline zelfsluitend voerhek voor jongvee

Het Baseline zelfsluitend voerhek van Spinder biedt diverse bedieningsmogelijkheden waarbij de dieren zichzelf tijdens het vreten vast kunnen zetten, door middel van de bedieningshendel centraal los gelaten kunnen worden, of individueel met een drukknop ontgrendeld kunnen worden. Het hek is uitgevoerd met een kunststof spijldop waardoor het hek 'stil' is, en een grote vangzekerheid kent. Het Baseline hek heeft een gesloten bovenprofiel en heeft geen uitstekende delen, waardoor het blijven haken van halsband of oormerken wordt voorkomen.


Welk type jongvee voerhek adviseert Spinder?


Welke keuze voor uw bedrijf de juiste is, is lastig te beoordelen zonder de specifieke kenmerken van uw stal en uw koppel koeien in ogenschouw te kunnen nemen. Over het algemeen kunnen we stellen dat het palisade voerhek duidelijk voordelen heeft ten opzichte van een eenvoudig buizenvoerhek, en zeer geschikt is voor de jongere kalveren. U traint met dit voerhek uw dieren al om hun kop van boven door het voerhek te steken. Bij de oudere dieren wordt het steeds belangrijker dat u als veehouder de dieren makkelijk en veilig kunt behandelen: bekappen, conditie scoren, insemineren of een laatste jongveecheck uitvoeren voordat het jongvee naar de afdeling voor de droge koeien gaat. Een zelfsluitend voerhek is hier bij uitstek de juiste keuze.


De juiste hoogte voor een jongvee voerhek

De hoogte van het hek kan gekoppeld worden aan de leeftijd van het dier. De juiste maat voorkomt drukplekken in de nek van het dier, en is dus een belangrijke factor voor het koecomfort. In de onderstaande tabel staan zowel de hoogte van het hek, alsook de montagehoogte, weergegeven. Dit zijn adviesmaten voor een gemiddelde Holstein ras; het is altijd belangrijk om de specifieke kenmerken van uw koppel in het achterhoofd te houden bij het aanschaffen en monteren van stalinrichting.

Type voerhek

Hoogte voerhek

vreetplaatsbreedte

Montagehoogte
vanaf de roostervloer *
Leeftijd jongvee

Diagonaal voerhek 95 cm 24 cm  +45-50 cm 3-9 mnd
  95 cm 24 cm  +50-55 cm 9-15 mnd
Palisade voerhek 79 cm 36 cm  +40-45 cm 0- 5 mnd
  95 cm 47,5 cm  +48-53 cm 5- 9 mnd
  95 vm 55 cm +58-63 cm 9-18 mnd
Zweeds voerhek 66  cm 35 cm +40-45 cm 3- 5 mnd
  76 cm 45 cm +45-50 cm 5- 9 mnd
  76 cm 45 cm +40-55 cm 9-15 mnd
Baseline zelfsluitend voerhek 70 cm 35 cm +43-48 cm 0- 3 mnd
  80 cm 45 cm +43-48 cm 0- 5 mnd
  80 cm 45 cm +48-53 cm 5- 9 mnd
  95 cm 55 cm +58-63 cm 9-18 mnd

*onderbuis op deze hoogte monteren

Voor elk type hek kunt u op onze website een informatieblad met meer detailgegevens opvragen. Ook uw Spinder dealer kan aanvullend advies geven over de juiste hoogte voor uw koppel jongvee.


Waar moet u verder op letten bij het kopen van een jongvee voerhek?

Met een minimaal gelijk aantal vreetplaatsen als de groepsgrootte is er voor ieder dier een veilige en rustige plek om te vreten. De juiste hoogte- en breedte maten zorgen in grote mate voor het comfort voor uw jongvee. Bij het kopen van een voerhek is daarnaast de veiligheid van belang. Zorg er voor dat het voerhek geen uitstekende delen heeft, waaraan de halsband van het dier mogelijk zou kunnen haken. Een draaiset biedt de mogelijkheid een voerhek draaibaar op te stellen waardoor u gemakkelijk de strohokken kunt uitmesten.