Spinder stierenbox; robuust en veilig

Stierenbox: geen overdreven luxe maar noodzakelijke basis

Naar schatting loopt op ongeveer een op de vijf melkveebedrijven in Nederland een fokstier. Een groot en sterk dier, waar met respect mee om moet worden gegaan. We kennen allemaal wel een verhaal van een collega melkveehouder die gewond raakte bij een aanvaring met eigen (of andermans) stier.

Uit de ongevallenregistratie van het Stigas blijkt helaas dat er ook bijna elk jaar weer dodelijke ongevallen plaatsvinden met stieren welke los bij het koppel melkkoeien of bij het jongvee lopen. Deze aanpak/huisvesting is onlangs in Duitsland zelfs wettelijk verboden. Een goede stierenbox, ingericht rekening houdend met de stier zijn grootte en kracht, is zeker geen overdreven luxe maar eerder een noodzakelijke basis op een melkveebedrijf met eigen stier.

De stier op het melkveebedrijf

Er zijn verschillende redenen waarom een melkveehouder kiest voor het houden van een stier op het bedrijf; een stier garandeert een goede tochtdetectie en de kans op bevruchting is hoog. Met een stier in de koppel melkkoeien of pinken heeft de melkveehouder hier geen omkijken naar, ook niet als de gehele koppel in de wei loopt. Wel zal bij alle handelingen rekening gehouden moeten worden met de stier. Hij zal zijn kudde dames willen beschermen tegen indringers en zijn gedrag is onvoorspelbaar. Zelfs dagelijkse korte werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het instrooien van de boxen, zijn niet veilig uit te voeren zolang er een stier los tussen de koeien loopt. Om veilig te kunnen werken moet de stier eerst worden vastgezet, of beter nog, uit de koppel worden verwijderd.

Naast de veiligheid van de melkveehouder en een eventuele medewerker, is het houden van een stier tussen de koppel koeien ook van invloed op de veiligheid van erfbetreders. Voor Spinder medewerkers geldt een stierenprotocol - zoals overigens voor de meeste erfbetreders - waarbij het verboden is werkzaamheden te verrichten in een ruimte waarin een loslopende stier aanwezig is. Onze collega's zullen in voorkomende gevallen de melkveehouder vragen de stier op juiste wijze te separeren voordat de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Veilige huisvesting van een stier

Een stier op het bedrijf hoort separaat en veilig gehuisvest te worden in een stierenbox. Dat wil zeggen in een ruimte achter hoge betonnen muren of zware afscheidingshekken en een zwaar stierenvoerhek. Een verzwaard zelfsluitend voerhek geeft de mogelijkheid om de stier vast te kunnen zetten voordat kleine werkzaamheden in het hok worden verricht, of een tochtige koe het hok in wordt gebracht. Daarnaast moeten er in het hok voldoende vluchtopeningen aanwezig zijn zodat een boer of verzorger in geval van nood de mogelijkheid heeft om het hok te verlaten. 

Een Spinder stierenbox bestaat uit een robuust veiligheidsvoerhek (2 vreetplaatsen) en een even robuuste deur, gemaakt van zware buizen (2.5") en zware kokers (vk80). Doordat het hek uitgevoerd is met instelbare halsbreedte kan de stierenbox voor bijna elk type stier (leeftijd, grootte) gebruikt worden. De twee vreetplaatsen zijn onafhankelijk van elkaar te bedienen. 

Een stier hoort thuis in een specifiek voor hem ingerichte ruimte. Beter voor Koe, Natuur & Boer! Met deze keer de nadruk op de Boer (en zijn of haar familie).