Pingo drinkbak; de ideale drinkbak

Voldoende drinkbakken in iedere stal

Een belangrijk bestanddeel van melk is water; bijna 90%. De hoeveelheid en de kwaliteit van het drinkwater zijn van levensbelang voor de koe en een voorwaarde voor de melkproductie. Een hoogproductieve koe drinkt tot wel 150 liter per dag. Voldoende en goede drinkbakken zijn dus in iedere stal een must.

Hoeveel drinkbakken zijn er in de stal nodig?

Iedere koe moet vrije toegang tot een drinkbak hebben, ook de ranglage dieren. Dat betekent dat voor iedere groep in ieder geval twee drinkbakken nodig zijn. Een goede richtlijn is dat 10% van de groep tegelijkertijd moet kunnen drinken. Voor groepsdrinkbakken geldt een norm van 7 tot 10 cm drinkoppervlak per koe. Voorraaddrinkbakken zijn in verschillende maten verkrijgbaar en kunnen gemiddeld 15 tot 35 koeien voorzien van vers drinkwater. Een sneldrinker is geschikt voor gemiddeld 15 koeien.

De drinkbakken worden verdeeld over de groep geplaatst met voldoende ruimte er omheen zodat de koe veilig kan drinken. Voldoende ruimte rond de drinkbak is ook de sleutel tot het voorkomen van mest in de drinkbak. Extra aandachtspunt is de watervoorziening meteen na het melken; juist dan zijn de dieren dorstig.

 

Oudere drinkbakken voldoen vaak niet aan de behoefte van de koe

Een koe kan tot wel 20 liter water per minuut drinken, dus een snelle aanvoer is van groot belang. Oudere types drinkbakken kunnen over het algemeen niet in de waterbehoefte van snel drinkende koeien voorzien; de waterdruk is hiervoor te laag. Bovendien zijn de oudere types drinkbakken - denk bijvoorbeeld aan de betonnen drinkbakken die nog in vele stallen te vinden zijn - vaak lastig te reinigen waardoor de kwaliteit van het water in het gedrang komt. Achtergebleven voerresten in het water zijn een bron voor bacteriegroei. 

De ideale drinkbak

Een koe drinkt met haar neus; ze is kieskeurig wat betreft geur en smaak van het water. Hygiene is dus bijzonder belangrijk. De ideale drinkbak voorkomt het aanhechten van vuil en is gemakkelijk schoon te maken. In de praktijk worden veel drinkbakken gebruikt uit RVS, deels of geheel gebeitst voor een glad oppervlak. Drinkbakken met een schuine uitloop zijn gemakkelijk te legen en volledig te reinigen. Een groot wateroppervlak heeft de voorkeur. De koe drinkt bij voorkeur met haar kop iets naar beneden gebogen. Ook de montagehoogte van de bak is dus van belang.   

De Pingo Reno drinkbak is in iedere stal gemakkelijk in te zetten

Het plaatsen van een extra voorraaddrinkbak in een bestaande stal is in principe altijd mogelijk. Zelfs als er geen betonnen eindmuren beschikbaar zijn. Spinder ontwikkelde de Pingo renovatie drinkbak; een complete set met kunstof (box)wand tot aan de vloer, die zowel op de roosters als op het boxdek geplaatst kan worden. De kunststof wand zorgt er voor dat het achter de drinkbak droog blijft. Dit betekent dat plaatsing op bijna iedere plek in de stal mogelijk is, zelfs in de voerheklijn of naast de krachtvoerbox. 

Pingo renovatie drinkbak in de stal Pingo renovatie drinkbak naast de krachtvoerbox Pingo renovatie drinkbak: voormontage buiten de stal
     

De Pingo Reno kan buiten de stal worden voorgemonteerd en dan, compleet met achterwand, in een keer worden geplaatst. Hiermee wordt de montagetijd in de stal aanzienlijk verkort en worden de koeien zo weinig mogelijk gestoord.