Golfschoftboom onmisbaar bij groei

Golfschoftboom onmisbaar bij groei

25 september 2020

Wat zijn de vier voordelen voor de boer én de koe?


Bij nieuwbouw rust Spinder de ligboxen standaard uit met golfschoftbomen. Ook bij renovatie worden deze meestal toegepast. Verouderde ligboxen waarvan de maatvoering niet meer past bij de huidige veestapel worden hiermee vergroot. Zo maken de koeien optimaal gebruik van de ruimte in de ligbox. Een gemakkelijke en goedkope manier om de stal mee te laten groeien met de veestapel. Met positieve effecten op dierwelzijn, arbeid en koe comfort.  

1. Verhoging van dierenwelzijn

Soms is het niet mogelijk om de koe de juiste ruimte in de ligbox te bieden. De ligboxen zijn te smal, te kort of te laag. Verwondingen of kale plekken in de nek van de koe zijn daar duidelijke tekenen van. Om de ruimte te vergroten kan een rechte golfschoftboom het beste worden vervangen door de golfschoftboom van Spinder. Hiermee is de schofthoogte van de box tot wel 30 centimeter te verhogen. De koe ondervindt geen hinder meer en verwondingen worden voorkomen. Zij maakt gemakkelijker gebruik van de box en ligt vaker en langer wat de melkproductie en klauwgezondheid ten goede komt.


2. Maximaal koecomfort en minimale arbeid door sturend effect

De koe ligt gemiddeld tussen de 12 en 14 uren per dag te rusten. In die tijd produceert zij naast melk ook urine en mest. Wanneer de afmetingen van de ligbox niet optimaal zijn, ligt de koe te ver of scheef in de ligbox en vervuilt deze. Het is meer werk om deze boxen te reinigen.
PE knieboombuis van SpinderDoor de golf in de golfschoftboom heeft de koe veel meer ruimte, staat zij recht in de ligbox en gaat zij ook recht liggen. Hierdoor komt er minder urine en mest in de ligbox terecht. Op die manier blijft de ligbox schoner, kost het minder strooisel en arbeid om de boxen en het uier te reinigen. Het uier is schoner en de infectiedruk is lager wat resulteert in een betere uiergezondheid.

De koe kan nog beter worden gestuurd naar de juiste ligpositie door de golfschoftboom te combineren met de PE-knieboombuis. Door deze voor in de ligbox te monteren ligt de koe met de achterzijde tegen de achterrand van de ligbox aan wat vervuiling voorkomt. Ligt de kudde recht in de ligboxen dan verstoren zij hun buren minder. De koeien zijn rustiger en maken meer gebruik van de ligbox om in alle rust te herkauwen.


3. Ligboxbeugels gaan langer mee door sterke en stabiele constructie

golschoftboom

De standaard (rechte) schoftboom wordt voorin de ligbox geplaatst om zo veel mogelijk ruimte te bieden aan de koe. De verbinding met de ligboxbeugels is minimaal. Met een golfschoftboom kan de bevestiging aan de ligbox verder naar achteren zonder dat de koe hier hinder van ondervind. Door deze constructie wordt het gewicht verdeeld en de hele rij stabieler en sterker. De ligboxbeugels gaan langer mee.

Een golfschoftboom heeft ruime mogelijkheden in de diagonale afstelling. Zo creëer je de ideale afstand t.o.v. de ligbox en de koe. Dit is een gemakkelijke manier om oudere ligboxrijen te renoveren naar moderne afmetingen.


4. Altijd de juiste golflengte

Spinder heeft golfschoftbomen in het assortiment voor boxbreedtes van 110 cm - 112,5 cm - 115 cm - 120 cm - 125 cm en 131 cm. De golfschoftbomen die we leveren zijn geschikt voor alle boxbreedtes. Wanneer de juiste breedte niet leverbaar is kan deze worden ingevuld door verschillende breedtes om en om te monteren. Bijv. montage om en om van 2 x 115 en 2 x 120 voor een rij met boxbreedte 117,5 cm.

Geïnteresseerd in golfschoftbomen of PE-knieboombuis? Kijk hier voor de dichtstbijzijnde dealer.